Ameliyathane Hizmetleri bölümü ameliyathane birimlerinde mevcut olan tüm tıbbi ve alet cihazları kullanabilen, ameliyathaneyi hazırlayan ve ameliyatlara giren ekiplerde bulunan yardımcı sağlık personellerini yetiştiren önlisans bölümüdür. Pek çok üniversitede bu bölümün eğitimlerini verir. Talep gören sağlık bölümlerinden bir tanesi olduğu için taban puanları yüksek olmaktadır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Üniversiteye yerleştirme tercih listelerinde Ameliyathane Hizmetleri bölümü yazabilmeniz için girmeniz gereken sınav YKS kapsamında yapılan TYT’dir. TYT sınavına girerek baraj puanı olan 150 puanı aşan herkes bölümü tercih edebilmektedir. Herhangi bir üniversiteye yerleşmeniz için çok daha yüksek puan almanız gerektiğini unutmamanız gerekir.
Ameliyathane Hizmetleri önlisans programı olduğu için eğitim süresi 2 yıldır. Bölümden mezun olabilmek için derslerin yanı sıra staj zorunluluğu da bulunur.
Ameliyathane Hizmetleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Ameliyathane Hizmetleri mezunlarının çalışma alanı özel ve kamuya bağlı sağlık kuruluşlarıdır. Bölümün isminden de anlaşılacağı gibi mezunlar, ameliyathane birimlerinin bulunduğu her türlü sağlık kurum ve kuruluşunda görev alabilmektedir. Daha düzenli bir şekilde sıralayacak olursak Ameliyathane Hizmetleri bölümü iş imkanları şu şekildedir;
1- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
2 -Devlet Hastaneleri
3- Üniversite Hastaneleri
4- Özel Sektöre Bağlı Hastaneler
Bilindiği gibi özel sektöre ait hastanelerde çalışabilmeniz için sizden KPSS puanı istenmemektedir. İhtiyaç duyulan herhangi özel bir hastaneye başvuru yaparak işe başlamanız mümkündür. Ancak kamuya bağlı hastane atamalarında KPSS puanına göre yapılır. Yeterli puanı aldığınız zaman Sağlık Bakanlığı atamalarını takip ederek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Ameliyathane Hizmetleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
Ameliyathane Hizmetleri mezunları, ‘’Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri’’ unvanını almaktadır. Çalıştıkları birimlerde sorumluluğu altında bulunduğu uzmanın sorumluluğu ve gözetimleri şu görevleri yerine getirmesi gerekir;
1- Ameliyat yapılmadan önce kullanılacak tıbbi teçhizat ve ortam hazırlanır.
2- Ameliyat sırasında, ameliyatı gerçekleştiren ekibe yardımcı olmak.
3- Ameliyat sona erdikten sonra kullanılan tüm cihaz ve aletlerin hijyenini sağlamak ve bunları uygun koşullarda muhafaza edilmesi.
4- Kullanılan cihaz ve aletlerin bakımlarını periyodik olarak kontrol edilmesi, onarılması gerekenleri onarmak ve varsa eksiklikleri gidermek.
5- Ameliyathane biriminin sürekli temiz tutulmasını sağlamak.
6- Gerekli kayıtları tutmak ve gerekli görüldüğünde amirlerine sunmak.
Ameliyathane hizmetleri bölümünden mezun olanlar kamu ve özel hastanelerin ameliyathanelerinde görev yapabilirler. Çalışma, işin gereği olarak kapalı ortamda, iyi aydınlatılmış, çok temiz, ilaç kokulu bir ortamda ve uzun süre ayakta kalınarak yapılır. Çalışırken özellikle ameliyat doktoru olmak üzere ameliyat ekibiyle iletişim halinde olması gerekir. Tam gün, hafta sonları, vardiyalı ve nöbet tutma yöntemi ile çalışmaktadır. Bu sebeple bölüm tercih edilmeden önce nöbet tutulacağı da göz önünde bulundurulmanız ve planlar buna göre yapılması gerekir.
Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Üniversite adayları bölüm araştırması yaparken maaş konusuna da fazlası ile dikkat etmektedir. Buna hak vermemek elde değildir; zira sağlık sektörü, çalışma koşulları zor olan bir sektördür. Bu nedenle insanı ancak dolgun bir ücret tatmin edebilmektedir.
Ameliyathane Hizmetleri mezunları görev yaptıkları bölümlerde 8700-12000 TL arasında maaş almaktadır. İş tecrübesi (kıdem) maaşın artmasını sağlar. Elbette maaşın düşük ya da yüksek olmasında daha pek çok değişken vardır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?