Askerlik bir erkeğin ömründe önemli bir yere sahiptir. Zorunlu olan askerliği bazıları olabildiğince ertelemenin yöntemini ararken, bazıları büyük bir hevesle vatani görevini yapmaya gitmektedir. İş bulmada da önemli bir engel teşkil ettiği için er ya da geç tüm erkekler askere gitmektedir ve teskeresini alacağı günü beklmektedir.
Ortamından dolayı onlarca erkek aylarca birlikte yaşamaktadır. Aslında burada askerliği uzunca anlatmamıza gerek yok. Erkek veya kadın, giden ya da gitmeyen anlatılanlardan olsa gerek bir şekilde askerlik ortamına aşinadır. Peki, yazımızın başlığında da geçen ‘şap’ tam olarak nedir?
Şap, alüminyum ve potasyüm sülfat oluşan bir tip bileşimdir. Yemeklere konulduğu iddia edilen şap, renksiz bir toz olarak görünmektedir. Halk arasında cinsel isteği azalttığı yönünde herkes tarafından konuşulan bir iddiaya konu olmaktadır. Askerlikte farklı cinsel tercihlere sahip erkeklerin de olabileceğinden veya heteroseksüel erkeklerin düzenine etki edebileceğinden dolayı bu tarz iddialar hep vardır. Peki bu söylentiler ne kadar gerçek?
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Şap Nedir?
Şap, genellikle iki sofra tuzuna verilen addır: potasyum alüminyum fosfat ve amonyum alüminyum sülfat bileşenlerini içermektedir. Normal koşullarda madde 2000 yıldan uzun bir süredir geniş bir uygulama alanlarında kullanılmıştır. 20. yüzyılın başlangıcından önce rutin olarak üretilmiştir. Şap genelde konserve, turşu, deri tabaklama ve fırınlamada kullanılır.
Şapın Etkileri
Tıp alanında değerlendirecek olursak şap: vücut sıvılarının akıntısını azaltmak ve dokuları daraltmak amacı ile kullanılır ayrıca kanama durdurmaya yarayan sağlıklı bir maddedir. Şap kanamayı durdurur ve besinsel zehirlenme durumlarında kusmayı sağlayabilmek için düzenli olarak kullanılan bir bileşendir.
Şap Gerçekten Cinsel İsteksizlik Yaratıyor Mu?
Halk arasında çok güçlü etkisi olduğu iddia edilse de çeşitli bir kitle iletişim araçlarında konuk bulunan bilim adamları bu iddiaların tersini savunur. Bu nedenle bilim gözünde şap mikropların öldürülmesini sağlar, insan sağlığına zararsız bir madde olarak görülür.
Askerde Yemeklere Şap Atılıyor Mu?
Bu iddialar söylenti olmaktan daha uzağa gidememiştir. Ne Genelkurmay Başkanlığı, ne Millî Savunma Bakanlığı ne de herhangi bir kuvvet komutanlığı bu iddiaları doğrulamamıştır. Geçmişten bu yönde bir uygulama yapıldıysa dahi günümüzde böyle bir iddiaya kanıt oluşturacak bir bulguya rastlanılmamıştır. Kaldı ki şap denilen maddenin cinsel isteksizlik yarattığı veya cinsel isteğe yönelik bir etkisi olduğu yönünde bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle askerlikte yemeklere şap atılması uygulaması yapılmamaktadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?