EKPSS, engelli adayların Devlet Memuru olması için girdikleri ve adayların öğrenim seviyeleri, engel gruplarına uygun şekilde Genel Kültür ve Genel Yetenek Testlerini içeren 5 cevaplı olmak üzere toplamda 60 adet soru sorulan sınavdır.
Devlet Personel Başkanlığı tarafından imzalanan Protokole göre ÖSYM tarafından hazırlanan ve her yıl Sınav Merkezlerinde yapılan sınavdır. EKPSS Sınavına nasıl çalışılacağı adayların kendisi karar vermesi gerekir. Sınava girecek olanlar EKPSS adaylarının en çok başarılı olduğu sınava hazırlanma yöntemi, yetenekleri ve bilgi birikimine göre pek çok farklılık göstermektedir. Tüm bunlara göre EKPSS Sınavına hazırlananların en başta gereken maddeler arasında ilk önce EKPSS Sınavı hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
EKPSS Sınav sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olursanız, adaylar kendilerine göre sınav çalışma metotları belirleyebilir ve kendisinin başaralı olabileceği sınava hazırlanma programı hazırlayabilir. EKPSS Sınavına girilmeden önce farklı yayınevlerinin test ve denemelerini çözmek sizleri rakiplerinizden bir adım öne atabilir. Geçmiş yıllarda EKPSS sınavlarında çıkmış soruları çözmek ve incelemek sizlerin sınavda alabileceği puanları artı bir şekilde size faydalı olacaktır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
E- KPSS’nin sınavının açılımı Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı’ nın kısaltılmış halidir. Daha önce Ö.M.S.S. olarak yapılan sınav, ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının 2014 yılında yapılacak sınavlar takvimi başlığı altında Resmi Gazetede yayınlanan Özürlü tanımlaması kaldırılarak engelli tanımının kullanılmasına karar vermiştir. Bundan sonra ilgili sınavın adı EKPSS yani Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla değiştirilmiştir.
EKPSS Sınavına girecek olanlar ÖSYM web sitesi adresinden yani www.osym.gov.tr adresi, ÖSYM Başkanlığının Aday İşlemleri Mobil Uygulamalarına girdiğinde ya da dijital ortamda ÖSYM Başvuru Merkezlerinde yapabilirler.
EKPSS sınavına ortaöğretim, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun olanlar ya da EKPSS’nin geçerlik tarihi ve zaman aralığında mezun olanlar kolay bir şekilde başvuru yapabilirler.
E-KPSS’ye Kaç Kere Girebilirsiniz?
EKPSS Sınavına giriş sayısında herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar sınava giriş yapabilirsiniz. Adaylar istediği Kuruma girene kadar EKPSS sınavına başvuru yapabilir.
E-KPSS Sınavı Toplamda 60 dakika yani 1 saat olarak belirlenmiştir. Adaylar engel durumları ve gruplarına göre de ayrıca ek süreler tanımlanmaktadır. EKPSS’de adayların engel durumlarına göre tanımlaman ek süreler ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ve Kura Başvuru Kılavuzunda yer alan maddelere göre belirlenmiştir.
Sınava girmek için engellinin, %40 ve üzeri engel oranının bulunması gerekir.
EKPSS sonuçları ne kadar süreyle geçerlidir?
EKPSS sonuçları 4 yıl süre ile geçerli olmaktadır.
Halen memur olarak çalışmakta olanlar EKPSS’ye başvurabilir mi?
Halen memur olarak çalışan engelli bireyler EKPSS’ye başvurabilimektedir. Ancak başka hizmet sınıfları kapsamında olan kadrolarla bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibari ile ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara yerleştirme için başvura yapabilirler.
EKPSS Soru Dağılımı
EKPSS Genel Yetenek Soru Dağılımı
- Matematik Konuları 15 SORU
- Türkçe Konuları 15 SORU
EKPSS Genel Kültür Soru Dağılımı
- Tarih Konuları 12 SORU
- Coğrafya Konuları 6 SORU
- Anayasa Konuları 6 SORU
- Güncel Konular 6 SORU
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?