Fizyoterapi Bölümü Nedir, Ne İş Yapar, Maaşları Ne Kadar?

Fizyoterapi, sağlık sistemi içinde önemli bir bölümdür ve hastaların uzun vadeli sağlık ve refahını desteklemek için kritik öneme sahiptir. Fizyoterapistler, fiziksel veya hareketle ilgili sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için hastaları teşhis eder, tedavi eder ve eğitir. Fizyoterapi, bireylerin inme, yaralanma, eklem artriti veya ameliyat sonrası hareket ve hareketliliği kısıtlayan ağrı gibi yaygın durumları yönetmelerine yardımcı olabilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Fizyoterapist Ne İş Yapar?

Fizyoterapinin amacı, hastaların fiziksel işlevlerini ve bağımsızlıklarını geri kazandırarak, koruyarak ve en üst düzeye çıkararak iyileşmeyi teşvik etmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bireysel hasta ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre uyarlanabilen geniş bir tedavi yelpazesini kapsar. Tedaviler, kasları güçlendirmek, eklem ve esneklik aralığını iyileştirmek için egzersizler ve germe tekniklerinin yanı sıra duruş ve dengeyi iyileştirme tekniklerini içerebilir. Ayrıca hastalara durumlarını en iyi şekilde nasıl yönetecekleri konusunda tavsiye ve eğitim sağlayarak öz yönetimi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesini teşvik eder.

Fizyoterapi veya fizyoterapist olarak bilinen deneyimli profesyoneller tarafından yönetilmektedir. Bölüm çok disiplinli bir yaklaşım izlemektedir ve uzmanları hastaların fiziksel sorunlarını değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için uzmanlık ve deneyime sahiptir. Her fizyoterapist, hastanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel bir program geliştirecektir. Program, çeşitli teknikler içerecek ve güç, hareketlilik ve dengeyi iyileştirmek için sırt veya boyun germe ve egzersizlerinin yanı sıra masaj veya eklem mobilizasyonu gibi manuel terapiyi de içerebilecektir. Hastaların bağımsızlıklarını yeniden kazanmalarına ve durumlarını uzun vadeli olarak yönetmelerine yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri ve ağrı yönetimi konusunda tavsiyeler de verilecektir.

Fizyoterapi Maaslari
Fizyoterapi Maaslari

Fizyoterapinin amacı hastaların ağrılarını azaltmalarına, fonksiyonlarını ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmaktır. Örneğin, bir hasta yürürken ağrı çekiyorsa, bir fizyoterapist hastayı değerlendirebilir ve ağrısını yönetmeye ve nihayetinde hareketliliğini iyileştirmeye yardımcı olmak için bireysel bir tedavi programı geliştirebilir. Programları boyunca ilerledikçe, hastanın iyileşmesini desteklemek için aktivitelerini ve yaşam tarzını ayarlaması gerekebilir.

Fizyoterapi bölümleri; hastaneler, rehabilitasyon klinikleri ve uzun süreli bakım tesislerinden toplum temelli birinci basamak sağlık hizmetleri ve halk sağlığı ortamlarına kadar çeşitli ortamlarda bulunabilir. Fizyoterapi ayrıca çeşitli spor ve fitness merkezlerinde de verilmektedir. Fizyoterapistler, bireyin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış tedavi ve hizmetler sunarak insanların daha bağımsız olmalarına, daha aktif ve üretken bir yaşam sürmelerine ve genel sağlıklarının daha iyi olmasına yardımcı olabilirler.

2023 Fizyoterapist Maaşları

Gelelim güncel fizyoterapist maaşları hakkında ayrıntılı bilgilere. Kamuda çalışanlar için 2023 yılı zamları ile birlikte %30 oranında zam yapılmıştır. Bu açıdan fizyoterapist maaşları devlette çalışanlar için 16.500 TL ile 19.500 TL arasında değişmektedir. Özel sektörde çalışanlar için yeni başlayanlar 10.000 ile 15.000 TL arasında göreve başlamaktadır. Daha sonra ise çalışma performansı ve deneyimlere göre yaklaşık 25.000 TL kazanç elde edebilmektedirler.

Hizmet Yıllarına Göre Ocak 2023 Fizyoterapist Maaşları

Kamu sektöründe çalışan fizyoterapistler için hizmet yılına göre aldıkları maaşlarda değişiklik olmaktadır. Buna göre 2023 yılı için hizmet sürelerine göre fizyoterapist maaşları şu şekilde olmaktadır;

  • Hizmet süresi 1 yıl olanlar 16.500 TL
  • Hizmet süresi 5 yıl olanlar 17.300 TL
  • Hizmet süresi 10 yıl olanlar 19.100 TL
  • Hizmet süresi 15 yıl olanlar 19.350 TL
  • Hizmet süresi 15 yıl ve üstü olanlar ise 19.900 TL ve üzeri alabiliyor.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir