Fizyoterapi Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları Ne Kadar?

Yıllardır 2 yıllık sağlık bölümleri arasında en iyilerden biri olan Fizyoterapi, son zamanlarda ne yazık ki bu niteliğini yavaş yavaş kaybediyor. Bir bölümden mezun olanlar rahat bir şekilde atanabildiği zaman o bölüm başka üniversitelerde de açılmaya devam eder. Fizyoterapi bölümü de bunun nasibini almış durumdadır. Zamanında 70 puanlar ile atanabilen mezunlar, şimdilerde 85 ve üzeri atanabilmektedir. Çünkü neredeyse bütün üniversiteler bu bölüm açılmıştır. Her sene binlerce mezun verilmesine rağmen verilen kontenjanlar 100 ile 150’yi geçmeyince KPSS taban puanları daha da yükselmiştir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Fizyoterapi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Pek çok kişi, meslek seçimini henüz lise bitmeden yapmaya çalışır. Bu sebeple üniversiteye yerleşme ile ilgili pek bilgileri olmaz. Girilmesi gereken sınavlar, alınması gereken puanlar ve aranan şartlar hakkında fikir sahibi olmadıkları için Fizyoterapi bölümü ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Öncelikle lise eğitimini bitirenler, üniversite sınavı olan YKS sürecine dahil olmaktadır. YKS; bir sınavın adı değildir, sistemin adıdır. Yani YKS sınavına girmezsiniz. YKS kapsamında yapılan AYT, TYT ve YDT sınavlarına girersiniz. Bütün 2 yıllık bölümler için TYT’ye girmeniz gerekir. TYT’den alınan puan türü ise TYT puan türüdür. Bu puan türünde yeterli puanı aldığınız taktirde, tercih ettiğiniz üniversitelerden birine yerleşebilirsiniz. Tercih yapmanız için TYT sınavından en az 150 puan almanız gerekir. Çünkü baraj puanıdır.

Fizyoterapi Bolumu Nedir
Fizyoterapi Bolumu Nedir

Fizyoterapi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Fizyoterapi iş imkanları yalnızca kamu kurumlarıyla sınırlı olmamaktadır. Mezunlar özel sektörde kolayca iş bulabilir. Aşağıda, Fizyoterapi Teknikeri iş olanaklarını listeledik. Bu iş alanları arasında devlet kurumları, özel kurumlar bulunmaktadır. Bilindiği üzere devlet kurumlarına personel alımları KPSS sınavı ile yapılmaktadır. Yani amacınız herhangi bir devlet hastanesine atanmaksa, KPSS sınavına ciddi bir şekilde çalışarak iyi bir puan almanız gerekir. Ancak özel sektör için böyle bir zorunluluk yoktur. Başvuru yapacağınız özel kurumlarda ihtiyaç varsa ve sizlerde onların ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte iseniz işe girebilirsiniz. Fizyoterapi iş olanakları şu şekildedir;

1- Devlet Hastaneleri

2- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri

3- Engelli merkezleri

4- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri

5- Huzurevleri

6- Kaplıca-kür merkezleri

7- Okulları

8- Ortez-protez üniteleri

9- Özel Hastaneler

10- Rehabilitasyon merkezleri

11- Sağlık turizmine yönelik oteller

12- Spor kulüpleri

13- Spor merkezleri

14- Üniversite Hastaneleri

Fizyoterapi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Bu bölümü tercih etmeyi düşünenlerin en sık sorduğu sorulardan bir tanesi ‘’Fizyoterapi mezunları ne kadar maaş alır?’’ sorusudur. Çünkü bölüm tercih yapacaklar, o bölümü bitirdikten sonra aldıkları maaşı dikkate alır. Bu sebeple Fizyoterapi maaşları hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz.

BU bölümden mezun olanlar kamu kurumları ve özel hastanelerde de çalışabilir. Maaş konusunda kamu kurumlarında çalışanlar daha avantajlıdır. Herhangi bir kamu hastanesinde çalışan fizyoterapi teknikeri maaşı 12000 TL civarındadır. Bu maaş, göreve yeni başlayan fizyoterapi teknikerleri için geçerlidir. Meslekteki kıdem arttıkça maaşlarda artmaktadır.

Fizyoterapi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Alım sayıları yüksek olmasına karşın KPSS taban puanları biraz yüksektir. Bunun en temel nedeni yukarıda da açıkladığımız gibi çok sayıda mezunun yani rakibin olmasıdır. 2015 yılından itibaren yapılan atamalarda alınan fizyoterapi teknikeri sayıları ve KPSS taban puanlarını inceledik. Önümüzde şöyle bir tablo bulunmaktadır;

  • 2015 yılında 106 kişi 79 taban puanıyla,
  • 2016 yılında 113 kişi 80 taban puanıyla,
  • 2017 yılında 55 kişi 85 taban puanıyla,
  • 2018 yılında 228 kişi 81 taban puanıyla,
  • 2019 yılında 102 kişi 88 taban puanıyla,
  • 2020 yılında 139 kişi 86 taban puanıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına atandı.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir