Genel Ortalama (Gano) İle Yatay Geçiş Alan Üniversiteler

Kurumlar arası yatay geçiş olarak adlandırılan ortalama ile yatay geçiş, öğrencilerin belirli şartları sağlayabilme şartı ile farklı üniversitedeki eşdeğer bir programa geçişine imkan sağlanan uygulamadır. (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçiş yapmak gibi)

Bu yazıda ortalama ile yatay geçişin şartları, yatay geçiş hangi tarihler arasında yapıldığı, hangi sınıflarda yatay geçiş yapıldığı, yatay geçiş başvurularının nasıl yapılacağı ve yatay geçişlerde istenilen belgelerin neler olacağıyla ilgili detaylı bir yazı oluşturmaya çalıştık. Sorularınız var ise yazının alt kısmında yer alan yorum kısmına bizlere yazabilirsiniz. Kısa zamanda sizlere dönüş yapmaktayız.

Ortalama (AGNO-GANO) ile yatay geçiş hakkındaki bilgilere sizlere anlatmadan önce “Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş” hakkında bir anektod vermemiz gerekir. Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş, üniversiteye girilen yıl aldığınız puan ile üniversite/bölüm değiştirmenize imkan sağlar.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Yatay Geçişte Ortalamamızın Kaç Olması Gerekiyor?

  • Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) ile yatay geçişte her üniversite farklı taban ortalaması şartı bulunur.
  • Yatay Geçişlerde ortalamanızın 100 üzerinden değerlendirme yapılan üniversitelerde en az 60 yani 4.00’lük sistemde değerlendirme yapılan üniversitelerde ise en az 2.00 olması gerekir.
  • Örneğin İstanbul Üniversitesi yatay geçişi için 100 üzerinden en az 75 ortalama şartı koyar. Ege Üniversitesi yatay geçiş için 4.00 üzerinden en az 2.30 ortalama istenir. Vakıf Üniversitelerinde ise taban ortalaması genelde daha yüksek olmaktadır.
  • Geçiş yapılacak üniversitenin yatay geçişlerinde senato kararlarına üniversitenin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Genelde söz konusu bilgiler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bağlantısında yer alır.
  • Taban puanlarının çok fazla bir ehemmiyeti bulunmamaktadır. Üniversiteler her bölüm için sınırlı sayılarda yatay geçiş kontenjanı açılacağından ortalamanızın yüksek olması gerekmektedir. Bu nedenle eğer daha iyi bir üniversiteye geçiş yapmak isterseniz ortalamanızı 3.50 üzerinden tutmanızı önermekteyiz.
Gano Ile Yatay Gecis Alan Universiteler
Gano Ile Yatay Gecis Alan Universiteler

Ortalama İle Yatay Geçişte YKS Puanı Önemli Mi?

Üniversitelerin büyük bir kısmı ortalama ile yatay geçiş başvurusu yapanları daha adil sıralayabilmek adına dil yeterliliği, YKS puanı gibi ek şartlar ister. En adil sistem de bu yöntemdir. Örnek olarak Şırnak Üniversitesi İktisat bölümünde okuyan birinin ortalaması 4.00, Ege Üniversitesi İktisat bölümünde okuyan bir öğrencinin ortalaması ise 3.99 ve her iki öğrenci de ODTÜ İktisat bölümüne ortalama ile yatay geçiş yapmak istemektedir. Sizce ODTÜ yönetimi hangi öğrenciyi almaktadır?

Şu bir gerçek ki Ankara, İstanbul ve İzmir’deki devlet üniversitelerin kalitesi (Anadolu’daki pek çok üniversiteyi değerlendirme dışı tutarsak) diğer üniversitelere göre çok daha iyi olmaktadır. Ayrıca söz konusu üniversitelerde dersler de ciddi anlamda zordur.

Kaç Defa Ortalama İle Yatay Geçiş Yapabilirim?

“Kurumlararası yatay geçiş” ya da daha çok bilinen tabir ile “ortalama ile yatay geçiş” birden fazla yapılabilmektedir. Burada en önemli olan konu hangi sınıflarda yatay geçiş yapılacağıdır. Yazının başlangıcında yer verdiğimiz “hangi sınıflarda ortalama ile yatay geçiş yapabilirim?” başlıklı yazının içerisinde yer alan sınıfları dikkate alarak birden fazla yatay geçiş yapabilmektedir.

Kaydımı Dondurursam Ortalama İle Yatay Geçiş Yapabilir Miyim?

Kaydını dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanabilmek için engel teşkil etmemektedir. Yani herhangi bir nedenle kaydını donduran öğrenciler ortalama ile farklı bir üniversiteye yatay geçiş yapabilme imkanına sahiptir.

YORUMLAR

  1. Başkent hukukta öğrenciyim.. kaydımı dondurdum..hazırlığı YDS puanıyla atladım.. yatay geçiş yapabilir miyim?

  2. 2.sınıf öğrencisiyim ortalama ile yatay geçiş yapmak istiyorum. 1 sınıf not ortalamam yatay geçişe etki ediyor mu.

  3. Bir yerde puanınızın max 15 fazlası olan bir yere yerleşebilirisiniz yazıyor doğru mu ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir