Gümrük muhafaza memurluğu; taşra teşkilatında yetkili olan ve sınır kapıları, çıkış ve giriş noktalarında ve benzer yerlerde görev alan memurlardır. Gümrük teşkilatı bünyesinde çalışan personelin yaklaşık yarısını oluşturan gümrük muhafaza memurları nerelerde çalışır? Gümrük muhafaza memurları ne kadar maaş alır? Muhafaza memuru maaşlarının yanında yolluk, mesai, EK5000 ve tayın bedeli gibi ek gelirleri ile birlikte aylık ne kadar para kazanır?
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Gümrük Muhafaza Memuru Kimdir?
Gümrük muhafaza memurları, Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içinde yer alan Gümrük Bölge Müdürlükleri ve bu bölge müdürlüklerine bağlı müdürlüklerde çalışan kolluk görevlisidir. Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içinde çalışan özel kolluk kuvvetlerine gümrük muhafaza memuru denir. Sınır kapıları, havaalanları /havalimanlarında, deniz limanları ve serbest bölge giriş kapılarında çalışan gümrük kolluk birimleridir. Havaalanları/havalimanlarında x-ray bagaj kontrolleri, sınır kapılarında mazot ölçümleri, sınır giriş noktalarında araçların çıkış ve giriş kontrolleri, muhafaza istihbarat ve kaçakçılık müdürlüğünde kaçakçılıkla mücadele gibi görevlerde çalışırlar. Muhafaza memurlarının temel görevleri, sınır güvenliğini ülkeye kaçak yollar ile sokulmaya çalışılan eşyalardan korumak. Ülkemize çeşitli yollar ile sokulmaya çalışılan ya da yurttan çıkarılmaya çalışılan yasak eşyalar, bitkiler, hayvanlar ve hatta insanların önlenmesini sağlar. Bu amaçla gümrük müdürlüklerinde ve istihbarat ve kaçakçılık müdürlüklerinde çok fazla gümrük muhafaza memuru bulunur.
Gümrük Muhafaza Memuru Hangi Şartlarda Çalışmaktadır?
Gümrük muhafaza memurları çalışma şartları olarak yoğun bir iş temposuna sahiptir. Kolluk birimi olarak görev yapan muhafaza memurları pek çok yerde nöbet usulüne göre hizmet verir. Türkiye sınır giriş kapılarında gümrük müdürlüklerinin iş yoğunluklarına göre 12/12, 12/24, 12/36, 24/24 ya da 24/48 şeklinde çalışır. Bu çalışmalar bazı kapılarda gündüz/gece fark etmeksizin sürekli olarak devam eder. Gürbulak, Kapıkule, Sarp, Habur ve Dilucu gibi sınır kapılarında çalışacak gümrük muhafaza memurları olduğu gibi; Alsancak, Çeşme, Alanya ve Marmaris liman kapılarında da çalışan muhafaza memurları bulunur. Bazı gümrük müdürlüklerinde muhafaza memurları normal memurlar gibi mesai saatleri içinde çalışır. Yurda giriş yapan tırların mazot ölçümü, kabin kontrolleri ve dorse kontrolleri, yurda giriş yapan araçlardaki yolcular ile birlikte eşya muafiyeti kontrolleri, yolcuların hediyelik eşya kontrolleri, limanlara ve serbest bölgelere çıkış/giriş yapan tırların mühür kontrolleri ve müdürlükler tarafından kendilerine verilen diğer görevleri yerine getirmek ile görevlendirilir. Türkiye’nin her bölgesi, her noktasında çalışan muhafaza memurları bulunur. Hakkari Çukurca’da Üzümlü sınır kapısında çalışan muhafaza memuruna denk gelindiği gibi, İzmir Foça gümrük müdürlüğünde çalışan muhafaza memuruna da denk gelinir. Farklı bölgelerde bulunan gümrük müdürlüklerinde emekli olan kadar her bölgede görev yapabilir.
Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları Ne Kadardır?
Ticaret Bakanlığının kadim kolluk kuvveti olan gümrük muhafaza memur maaşını belirtilirken ek ücretleri de hesaba katılır. Gümrük muhafaza memurlarının aylık maaşları: Cari aylık maaşları, yolluk olan müdürlüklerde yolluk gelirleri, aylık mesai gelirleri ve EK5000 – EK7500 olan yerlerde gelirleri olarak yansımaktadır. Kolluk görevlisi olarak çalışan muhafaza memurlarına tayın bedeli adı altında aylık ücretlerde ödenir. Bütün gelirler hesaba katılarak gümrük muhafaza memurlarının aylık ellerine geçen maaşları şu şekildedir;
- Gümrük muhafaza memurların aylık maaşı: 25-30 bin TL arasıdır.
- Gümrük muhafaza memurunun aylık yolluk ücretleri: 1.500 – 3.000 TL arasıdır. (Yolluk olan müdürlüklerde muhafaza memurları da yolluk alır. Müdürlükler nezdinde dağıtılan yolluk ücreti değiştiğinden aralık biraz geniş tutulur. Her müdürlükte yolluk olmadığını bilmeniz gerekir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?