Sayıları 80’in üzerine çıkmış olan hukuk fakülteleri, her yıl verdikleri 5.000’in üzerindeki mezun ile hukuk dünyasına yeni hukukçular kazandırmakta. Henüz 20’li yaşların başında olan, elindeki hukuk fakültesi diploması ile hayata atılmaya hazır olan gençler hangi meslekleri yapabilir? İşte hukuk fakültesi mezunları veya mezun adaylarının yönelebilecekleri meslek önerileri;
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Avukat
Hukuk fakültesi denildiği zaman akla gelen ilk meslek, elbette avukatlıktır. Mesleğe kabul için neredeyse herhangi bir yeterlilik aranmayan avukatlık mesleklerinde kabul edilebilmek için Avukatlık Kanunu madde 3’teki koşulları taşıyor almanız yeterli olacaktır. Bunlar ise: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması, bir hukuk fakültesinden mezun olmak, avukatlık stajını tamamlamak, staj bitim belgesi almış olunması, levhasına yazılmak istediği baro çevresinde ikamet etmek, Avukatlığa engel yasal bir engelin bulunmaması, bu koşulları taşıyan hukuk mezunları, avukatlığa hak kazanmaktadır. Türkiye Barolar Birliği’nin rakamlarına göre Türkiye’de şuanda 100.461 avukat bulunmaktadır. Avukatlık mesleği seçen bir hukuk fakültesi mezunu için pek çok farklı seçenek bulunduğunu; sözleşmeli veya serbest avukatlık, bir şirkette veya kamu kurumunda avukatlık ya da hazine vekilliği gibi mesleki bir alana yönelmenin mümkün olduğunu ilave etmek gerekir.
Hakim
Avukatlıktan sonra sıklıkla tercih edilen meslek hakimlik veya savcılıktır. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda öngörülen koşulları taşıyan hukuk fakültesi mezunu, sözlü mülakat ve yazılı sınav aşamalarını geçtikten sonra başlayan staj dönemleri ve staj sonunda yapılan sınavı tamamladıktan sonra mesleğe kabul edilmektedir. Şu an için 15 bin 800 olan savcı ve hakim sayısı, 20 bini geçecektir.
Savcı
Savcılık, hukuk fakültesi mezunları için hakimlik ve avukatlığın ardından en çok tercih edilen üçüncü meslek grubudur. Savcılık mesleğine kabul edilme koşullarıyla hakimlik mesleğine kabul şartları aynı olmaktadır. Savcılık için hakimlik mesleğinde olduğu gibi mülakat ve yazılı sınav koşulları ile staj ve staj bitim sınavını başarı ile tamamlamak gerekmektedir.
Akademisyen
Akademik kariyer, bir hukuk mezunu için üst sıralarda düşünülen mesleklerdendir. Akademisyenlik, daha çok sürekli eğitim ve araştırma faaliyetlerine ilgi duyanlar için uygun meslek dalıdır. Akademik kariyer için lisans eğitimi sonrası sırasıyla yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlama ve iyi derecede yabancı dil biliyor olunması gerekir. Ayrıca çalışılması istenilen üniversitenin düzenleyeceği sözlü ve yazılı sınavları da başarıyla geçmek gerekmektedir. Ülkemizde sayıları giderek artan hukuk fakülteleri baz alındığı zaman hukuk alanında akademisyen ihtiyacı bulunmaktadır.
Noter
Noterlik, yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının yapacağı bir meslek olarak 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nda düzenlenmiştir. Noter olunması için Noterlik Kanunu madde 7’de öngörülen staj koşullarını taşıyor olması gerekir. Staj süresi 1 yıldır. Stajı tamamladıktan sonra belirli koşullarında varlığı halinde noterlik belgesi almaya hak kazanılır.
İcra Müdürü
Adalet Bakanlığı son dönemlerde icra müdürlüğü ve yardımcılığı kadrosu için hukuk fakültesi mezunlarını tercih edilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki koşulları taşıyanlar ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olduktan sonra icra müdür ve yardımcılığı kadrosuna atanabilir. Yazılı sınav ÖSYM tarafından düzenlenmektedir fakat sınav ilan ve usulü Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Bakanlıklarda Uzman – Müfettiş
Hukuk fakültesi mezunları yukarıda açıkladığımız meslek grupları dışında pek çok iş farklı meslek kolunda çalışma imkanı bulunur. Çeşitli bakanlıklarda uzman veya müfettiş kadrosu ile çalışma olanağı bulunmaktadır. Bu kadrolarda çalışması için KPSS sınavında başarılı olunması gerekir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?