Sınav koşulları olmadan memur alımları ülkemizde mevcut bir durumdur. Üniversite bittikten sonra memur olunması için KPSS’ye girerek memur olma durumları KPSS şartı olmadan gerçekleştirilir. Genelde bazı kuruluş ve kurumlarda KPSS şartı aranırken bazı kadrolar KPSS şartsız memur alımı yapmaktadır. Sınavsız memur alan kadrolar şunlardır;
- Bakan yardımcısı kadroları.
- Milli güvelik kurulu.
- Başbakanlık baş müşavirliği
- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği.
- Milli istihbarat teşkilatı.
- Avukat ve şube müdürü uzmanları
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
KPSS Şartsız Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Nasıl Olunur?
KPSS şartı olmadan Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinde çalışmak mümkün olmaktadır. Bu kurumlarda KPSS’den en az 70 puan alınması gerekirken bizzat Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği seçimlerinde sınav şartı aranmaz.
Bu kurumda sınav şartsız olsa da çalışmak isteyenler İİBF, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler gibi dört yıllık üniversitelerden mezun olunması gerekir. Ayrıca kadroya alınacak memurların temel Office programlarını ve bilgisayar bilmesi gerekir. Cumhurbaşkanı genel sekreterinin atamasına karar veren kişi Cumhurbaşkanıdır.
KPSS Şartı Aramayan Diğer Memur Kurumları Hangileridir?
KPSS sınav şartı aramayan memur kurumları çok fazladır. Bu kurumlar sınavsız memur olmak için sizlere avantaj sağlamaktadır. Sınavsız memur alımı yapan diğer kurumlar şunlardır;
- Millî Savunma Bakanlığı
- Halkla İlişkiler Müşavirliği
- TBMM memurlukları
- AB Bakanlığı Memurları
- Özel Kalem Müdürlükleri
- Müsteşar Yardımcısı
- TOKİ
- Diyanet
- Bakanlar Kurulu sekreterliği
Sınav olmadan memur alımı devlet kamu kuruluşlarına yapılan başvurularla olmaktadır. Bazı kurum alımında şartlar kısmında alınacak kişilerin ilköğretim, lise, üniversite gibi eğitim düzeyini belli eder. Bazı kuruluş ve kurumlarda ise meslek eğitim sertifikası şartı aranmaktadır. Başvuru ilanlarında istenilen yaş sınırlaması da verilmektedir.
Kamu kuruluş ve kurumlarında KPSS şartsız memur olmak isteyenler 657 sayılı devlet memurları için geçerli olan kanunun 48. maddesinde şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayanlar ise eğitim durumu, yaş şartları aranmaktadır. Sınavsız memur olabilmek için ilanları devletin oluşturduğu web sitesini takip ederek yapabilir.
KPSS Şartsız Belediye Personel Alımı Var Mıdır?
KPSS şartı olmadan personel alımları belediyelerde en çok zabıta alımlarında olmaktadır. Bu alımlar ve yerleri şunlardır:
- Şırnak Belediye Başkanlığı
- Van Büyükşehir Belediyesi
- Malatya Pütürge Belediye Başkanlığı
- İstanbul Pendik Belediyesi
- Van İpekyolu Belediye Başkanlığı
- Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanlığı
Başvurular için İŞKUR Kamu Memur Alım ilanlarına bakarak ulaşabilirsiniz.
Kamu Kurumları KPSS Şartı Olmadan Atama Yapar Mı?
KPSS şartsız atama yerine sınav şartı olmadan sözleşmeli memur alımları yapılır. 657 sayılı kanunun 4-B maddesinde sözleşmeli personel alım ve şartları belirtilmektedir. Bu madde KPSS şartı gerektiği yazar fakat bazı kurumlarda bu şart aranmadan memur alımları gerçekleşmektedir. Bazı kurumlar bu şartı aramazken mülakata tabii tutabilirler.
KPSS Şartsız EGM Memuru Olunur Mu?
KPSS’siz EGM memuru Emniyet Genel Müdürlüğü tarafınca pozisyonlarda bir açık varsa sözleşmeli EGM memuru alımları yapar. İşe alım sırasında KPSS şartı olmadan sınavsız şekilde sözleşmeli olarak tam zamanlı çalışmalara memur alımları yapılmaktadır.
Sınav olmadan memur alımı pek çok kuruluş ve kurumlarda açık kadrolarda gerçekleştirilmektedir. Sınav şartı olamadan memur alım şartları şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması.
- Sağlık probleminin olmaması.
- Kamu haklarından yararlanıyor olmak.
- Herhangi bir suç hükmünün bulunmaması.
KPSS Şartsız Memur Alımı Ne Zaman?
KPSS’siz memur alımları İŞKUR sistemi üzerinden kamu kurum ve kuruluşlarının yayınladığı zaman olur. KPSS şartsız memur alımları için eğitim durumlarına göre başvurular dahilinde kadro dağıtımı yapılmaktadır. Her KPSS sınavı sonrası açık alanlara göre ilanlar yayınlanmaktadır. 2022 yılında açık memur sayısı 343’tür. İŞKUR üzerinden başvuruları size uygun olan şartları göz önüne alarak yapabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?