Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir, Ne İş Yapar, Maaşları

Lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntılarıyla tanıttığımız yazıda bugün 4 yıllık Sosyal Hizmetler bölümü var. Aşağıda sırası ile Sosyal Hizmetler bölümü nedir, puan türleri nedir, Sosyal Hizmetler bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, ne kadar maaş alır, ne iş yaparlar gibi sorular hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi vereceğiz.

Sosyal yönden bireylerin rollerini ve genellikle refahını arttırabilmek için toplumu oluşturan birey, grup, aile, topluluk vb. kapsayan akademik disiplindir. Sorun içinde olan bireylerin, kendilerine verilen ya da sahip oldukları imkanları en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olan bölümdür. Her bireyin potansiyelini tam olarak geliştirmeyi sağlamayı amaç edilen bölümdür.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Sosyal Hizmet Bölümü Nedir?

Sosyal Hizmetler bölümü; sosyal, ekonomik ve kültürel açından sıkıntı içerisinde bulunan grup, kişi ve topluluklara sorunlarını tanıyarak çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanılması ve çevredeki olanakları araştırılması ve yararlanma konusunda yardımcı olan meslek mensuplarını yetiştiren lisans bölümüdür.

Sosyal Hizmetler Bolumu Ne Is Yapar
Sosyal Hizmetler Bolumu Ne Is Yapar

Sosyal Hizmet Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Sosyal Hizmetler için girmeniz gereken sınavlar AYT ve TYT sınavlarıdır. Sosyal Hizmet, EA (eşit ağırlık) puan türü ile tercih edilir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Sosyal Hizmet baraj puanı 180’dir.

Sosyal Hizmet Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından anlayacağınız gibi Sosyal Hizmetler mezunları farklı kuruluş ve kurumlardan görev alabilir. Bu kuruluş ve kurumların aldıkları görevler farklı olabilmektedir. Ama genel anlamda düşünürsek Sosyal Hizmetler mezunlarının görevleri şu şekildedir:

1- Gelişmede geri kalmış kırsal alanlar ve gecekondu bölgelerinde insanların ihtiyaçları saptanır ve karşılanması için gerekli girişimlerde bulunmaktadır.

2- Kimsesiz çocukların koruyucu aileleri ya da yetiştirme yurtlarına yönlendirilmesi sağlanır ve durumları izlenir.

3- Ekonomik ve sosyal yoksunluk içerisinde bulunan yaşlıların huzurevlerine yerleştirilmesi, bakımının sağlanması için gereken çalışmaların yürütülmesi.

4- Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan aile ya da kişi, gıda, para, giyim yardımı yapmak amacıyla gerekli hizmetleri geliştirilir, bu hizmetlerin uygulanması için kaynak sağlanması.

Sosyal Hizmet Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldıkları maaşlar farklı olmaktadır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Sosyal Hizmetler maaşları 7500 ile 8500 lira arasında değişir. Özel sektörde ise Sosyal Hizmet maaşları 5500 ile 6000 lira arasındadır.

Sosyal Hizmet Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilmektedir. Bu sebeple Sosyal Hizmet çalışma koşullarına göz atmanız yararınızadır. Sosyal Hizmetler okuyan kişiler, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışmaktadır:

Sosyal çalışmacılar genelde büro ortamında çalışır. Zaman zaman sıkıntı içerisindeki insanların ikametgahında görüşme yapabilmektedir. Sosyal çalışmacılar birinci derecede sıkıntı içindeki insanlar ile iletişim halindedir.

Sosyal Hizmet Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımlarını KPSS puanıyla yapılır. Sosyal Hizmet KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarını inceledik. Sosyal Hizmet bölümüne son 5 yılda toplam 2811 kontenjan verilmiştir ve mezunlar 84 ve üzeri puanlar ile çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir