Üniversitenizi veya bölümünüzü nasıl değiştirebilirsiniz? Üniversite öğrencilerin üniversiteli olmaya hazırlanan YKS adayların da en sık sorduğu sorulardan bir tanesi yatay geçiş oluşturmaktadır. Çünkü yatay geçişle hem üniversite hem de bölümü değiştirme imkanınız var.
Üniversitenizi değiştirmek isterseniz bu işlem (Kurumlar) Üniversiteler arası Yatay Geçiş denmektedir. Bölümünüzü değiştirme işlemine ise Programlar arası yatay geçiş işlemi adı verilmektedir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Üniversiteler (Kurumlar) arası Yatay Geçiş İşlemi
Bu işlem yapabilmek için ilk önce not ortalamanızın yeterli olması gerekmektedir. Üniversiteler arası yatay geçiş işlemlerini yapmak istiyorsanız kayıtlı olduğunuz programdaki not ortalamanızın en az 100 üzerinden 60 olması gerekir. Daha önce başarısızlık veya disiplinsizlik yüzünden okuldan ilişiği kesilmiş olanlar bu sisteme dahil olmamaktadır.
Tabi bu geçiş işlemleri sadece not ortalamasıyla yapılmamaktadır. Taban puan uygulaması da mevcuttur. Yani buradaki kural, programlar arası geçişte olduğu gibi geçmek istenilen üniversitedeki bölüme, en son katılan öğrencinin taban puanına eşit olması veya onun puanından yüksek taban puanınızın olması gerekir.
Ancak yine öncelik olarak not ortalamasına bakılmaktadır. Kurumlar arası yatay geçiş işlemlerinde ilk önce not ortalamasına verilecektir. Eğer sonra boş kontenjan olursa taban puana göre yerleştirme işlemleri yapılacaktır. Not ortalaması bu durumda çok önemli olmaktadır. Daha çok çalışarak notlarınızı artırmaya çalışmalısınız.
Üniversite Bölümümü Nasıl Değiştirebilirim?
Üniversite sınavını kazanıp seçtikten sonra, tekrar sınava girmeden okuduğunuz bölümü değiştirebilirsiniz. Bu geçiş işlemine programlar arası yatay geçiş işlemi denir. Ayrıca bu geçiş işlemlerini okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçmek için de kullanılmaktadır. Bu işleme kurum içi yatay geçiş işlemi denir. Kurumlar arası geçiş işlemlerinde not ortalaması önemliydi, bölümler arası geçiş işlemlerinde ise, taban puan geçerli olmaktadır.
Farklı bir bölüme de geçebilme şansınız vardır. Bu süreçte geçmek istenilen bölümün puan türünden puanınızın hesaplanması gerekmektedir. Geçmek istenilen bölüme en son giren öğrencinin puanıyla aynı olmalı veya daha yüksek puanınızın olması gerekmektedir.
Eşit ağırlık programı ile hukuk okuyorsanız, sayısal puanınız da hesaplandı ise o zaman mühendislik okuma şansınız da bulunmaktadır. Burada önemli olan aranan taban puanı şartını yerine getirmiş olmaktır.
Üniversite de Bölümümü Ne Zaman Değiştirebilirim?
Bölüm değiştirmek istediniz ama ne zaman yapılacağını bilmiyor musun? Üniversiteler bölüm değişikliklerini genellikle dönem sonlarında yapmaktadır. Ancak bazı üniversiteler dönem aralarında öğrenci kabul etmeyebilmektedir. Bölüm değişlikleri için ilk önce ilgili üniversitenin hangi dönemlerde öğrenci kabul ettiğini öğrenmeniz gerekir.
Pişman Oldum Geri Dönmek İstiyorum!
Yatay geçiş işlemlerini yaptınız, her şey çok güzeldi, ancak fikriniz değişti ve geri dönmek istiyorsunuz. Çok şanslısınız!
Bölümünü değiştirdikten sonra sizin gibi pişman olan öğrenciler bir kez geri dönme hakkı bulunmaktadır. Hazırlık sınıfından son sınıfa kadar istenilen zamanda başvuru yapabilirsiniz. Kaydını dondurmuş olsanız bile bu hakkı kullanabilirsiniz. YÖK’ün almış olduğu kararla bahar döneminde bile, programlar arası yatay geçiş hakkına sahipsiniz.
Yatay Geçiş’te Hazırlık Sınıfı Okunur mu?
Okuduğunuz üniversitede yok fakat geçmek istenilen üniversitede var ise üniversite tarafından yapılan bir yabancı dil sınavına girmeniz gerekir.
Yatay Geçiş’te KYK Bursları Kesiliyor mu?
KYK bursu alıyorsanız veya Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı bir yurtta kalıyorsanız bir dilekçe yazarak bu haklarınızdan yararlanmaya devam etme imkanınız vardır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?