Bazı durumlarda üniversite öğrenimlerini yarıda bırakmak zorunda kalanlar kayıt dondurma hakkı verilmektedir. Dondurma şartları ve gerekli evraklar nelerdir, kayıt dondurma işlemleri ne zaman yapılır gibi birçok sorunun cevabı bu yazımızda.
Üniversite nasıl dondurulur sorusunun herhangi bir nedenden dolayı eğitimine devam edemeyecek kişilerin araştırdığı bir konudur. Özellikle pandemi döneminde pek çok öğrenci üniversite kaydını dondurma kararı almıştı. Elbette okul dondurma için tek neden bu olmayabilir. Öğrenciler hayatlarında yaşanan farklı gelişmelerden dolayı üniversite eğitimine ara vermek isteyebilmektedir. Bu gibi durumlarda usulüne uygun şekilde kaydını donduran öğrenciler, haklarını kaybetmeden okuluna geri dönebilmektedir.
Kayıt dondurmak ile ilgili üniversiteler ve YÖK tarafından belirlenen birtakım kısıtlamalar bulunmaktadır. Yani herkes istediği zamanda gidip kaydını donduramamaktadır. Bunun için belirli bir süreci tamamlamanız gerekir. Bu yazımızda sizlere okul dondurma konusu ile ilgili detayları sunarak süreç hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız. Bu sayede siz de ihtiyaç duyduğunuz zaman üniversite kaydınızı dondurabileceksiniz.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Üniversite Kaydı Nasıl Dondurulur?
Geçerli mazereti olan öğrenciler belli şartlar altında kayıt dondurabilmektedir. Şöyle açıklayalabiliriz:
- Üniversitede kayıt dondurmanız demek, öğrencinin belirli bir süre okula devam edemeyeceği ve bu süreçte eğitim hakkını kaybetmek istemediği anlamına gelmektedir.
- Bu işlemi yapmak için birtakım şartları sağlamanız gerekir.
- Ayrıca kayıt donduracak öğrencinin mutlaka geçerli mazereti olması gerekir.
- Koşulları yerine getiren öğrenciler mazeretlerini bildirerek resmi evraklar ve kayıt dondurma dilekçesiyle bağlı oldukları üniversitenin öğrenci işleri bürosu aracılığı ile işlemlerini gerçekleştirebilir.
- Üniversite kayıt dondurma tarihleri okullar tarafından belirlenmektedir.
Kayıt dondurma konusu genel hatları ile bu şekildedir. Şimdi bahsettiğimiz noktaların ayrıntılarına girelim. İlk önce şartlar ve istenilen belgeler hakkında konuşalım.
Üniversite Dondurma Şartları ve Gerekli Evraklar Nelerdir?
Daha önce de açıkladığımız gibi, herkes direkt gidip kayıt donduramamaktadır. Uyulması gereken koşullar vardır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Kayıt donduracak kişinin üniversitede öğrenci olması gerekir. Yani, üniversiteye kayıt yaptırıp dondurmak gerekmektedir. Bunu özellikle belirtmemizin nedeni ise: Öğrenciler üniversiteyi kazandıktan sonra hemen kayıt dondurabileceği yanılgısına kapılabilmektedir. Fakat böyle bir şey mümkün değildir. Eğer okulu yeni kazandıysanız ve ilk yıldan kayıt dondurmayı düşünüyorsanız, önce kesin kayıt işlemini tamamlayarak resmi olarak okulun öğrencisi pozisyonuna gelmeniz gerekir.
- Kayıt donduracak öğrenciden geçerli mazeret istenmektedir. Aksi durumda öğrencinin kaydı dondurulamamaktadır.
- Kayıt donduracak öğrencinin kendisine tanılan kayıt dondurma hak süresinin tamamını kullanmamış olması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan koşulları sağlayan öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Başvuru konusunda bilinmesi gerekenler ve istenilen evraklar ise şöyledir;
- Öğrencinin kayıt dondurma dilekçesi ve geçerli mazeretini bildirerek resmi belge ile öğrenci işlerine başvurması gerekmektedir.
- Sonra kurul öğrencinin başvurusunu değerlendirmeye almaktadır. Genelde 15 gün içinde başvuru sonucu öğrenciye bildirilmektedir.
- Bir öğrenci en az 1 yarıyıl kayıt dondurma işlemi yapabilmektedir. Yani yarıyılın ortasında okula dönmesi gibi bir durum olmamaktadır.
- Kayıt dondurulan dönemlerde öğrenci harç ödemesi yapmaz. Tabii bu durum özel okullarda değişebilmektedir. Eğer özel üniversitede eğitim alıyorsanız, bunun için okulun muhasebe birimi ile görüşmenizde fayda vardır.
Üniversite Kayıt Dondurma İşlemleri Ne Zaman Yapılır?
Kayıt dondurma tarihi olarak belirlenen net bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Bu işlemin başvuru dönemi okulların açıldığı zaman ve mazeretin durumu ile alakalıdır.
- Bir öğrenci maddi yetersizlik nedeniyle okula devam edemeyecek durumdaysa, bu mazereti okul açıldıktan sonra 1 ay içinde okuluna bildirmesi gerekir. Bu dönemde gerekli evraklar ile birlikte kayıt dondurma başvurusu yapılabilmektedir. Fakat okulun açıldığı günü takip eden ilk bir ay içinde başvuru yapılmazsa, sonrasında bu nedenle okul dondurulamaz.
- Bu durum sağlık sorunları, askerlik, tutukluluk ve herhangi bir programa katılma durumunda değişmektedir. Burada yapılması gereken, mazereti ispatlayacak bir belgenin düzenlendiği tarihi takip eden 15 gün içerisinde başvuruda bulunmasıdır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?