Ders çalışırken verimli olmak, materyali akılda tutmak ve anlamak için çok önemlidir. Kötü çalışma alışkanlıkları daha düşük notlara, strese ve kaygıya yol açabilir. Çalışma süresinden en iyi şekilde yararlanmak için verimli çalışma yöntemlerinden faydalanmak önemlidir.
Nasıl Planlı ve Düzenli Ders Çalışılır?
Verimli ders çalışmanın ilk adımı zaman yönetimidir. Her konuyu çalışmak için zaman tanıyan bir program oluşturmak çok önemlidir. Erteleme, tıkış tıkış çalışmaya yol açabilir ki bu da bilgiyi akılda tutmanın kötü bir yoludur. Büyük bir ödevi her gün tamamlanacak daha küçük parçalara bölmek baskıyı hafifletebilir ve üretkenliği artırabilir. Zaman yönetimi zor olabilir, ancak kişi bir çalışma rutini oluşturur ve buna sadık kalırsa, başarıya daha kolay ulaşılabilir.
Verimli ders çalışmanın bir sonraki bileşeni, materyalle aktif olarak ilgilenmektir. Sadece bilgileri okumak gibi pasif bir çalışma etkisiz olabilir. Ders kitabıyla başlamak yerine, bir taslak oluşturmak veya materyal üzerine notlar almak akılda tutmaya yardımcı olabilir. Bilgi kartları, diyagramlar ve çizelgeler gibi farklı öğrenme stratejileri kullanmak da bilgiyle etkileşim kurmada faydalı olabilir. Ayrıca, materyali başkalarıyla tartışmak veya bilgiyi bir başkasına öğretmek de ezberlemeye yardımcı bir yöntem olabilir.
Çalışma sırasında ara vermek de daha fazla verimlilik sağlayabilir. Araştırmalar, uzun süreli çalışma dönemlerinden sonra kısa molalar vermenin akılda tutmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yürüyüşe çıkmak veya 5-10 dakika boyunca başka aktivitelerde bulunmak kişinin beynini tazeleyebilir ve çalışmaya geri döndüğünde odaklanmayı artırabilir.
Son olarak, dikkat dağıtıcı unsurları sınırlamak kişinin verimli bir şekilde çalışma becerisini büyük ölçüde artırabilir. Telefonu kapatmak veya sessiz bir alan bulmak dikkat dağınıklığını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, sosyal medya ve diğer potansiyel olarak dikkat dağıtıcı web siteleri, akılsızca kaydırmayı önlemek için engellenebilir.
Verimli çalışma yöntemleri kullanmak kişinin akademik başarısında önemli bir fark yaratabilir. Zaman yönetimi, materyalle aktif olarak ilgilenme, ara verme ve dikkat dağıtıcı unsurları sınırlama verimli ders çalışmanın temel bileşenleridir. Öğrenciler bu alışkanlıkları benimseyerek üretkenliklerini artırabilir ve daha fazla bilgiyi akıllarında tutabilirler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?