Pedagoji kelimesinin İngilizcede “Pedagogy” dir. “Eğitim bilim ve teorisi” anlamına gelmektedir. Formasyon kelimesinin İngilizcesi ise “Formation” dır.
İsim olarak “Oluşum, oluşturma, formasyon, düzen, yapım, biçimlenme” gibi anlamlar taşımaktadır. İki kelimenin de anlamını öğrendiğinize göre Pedagojik formasyonda; öğretmen adayları eğitim ve öğretim vermesi için sahip olması gerektiği oluşum, düzen anlamına gelir. Pedagojik formasyon bir eğitim ve öğretmen olmak için alınması gerekli bir eğitimdir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır?
Eğitim fakültesindeki öğrenciler “Pedagojik formasyon” dersleri alarak okuldan öğretmen olabilirken diğer öğretmen yetiştiren kurumların mezunları ise istenirse “Pedagojik formasyon eğitimi” almaları gerekir.
Önceki dönemlerde üniversitelerde açılan 1 veya 1,5 yıl süren tezsiz yüksek lisans programları ile bu eğitimler verilirken YÖK’ün aldığı yeni kararla 2010 ile 2011 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon, yüksek lisans eğitimiyle değil, sertifika eğitimiyle verilmektedir.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Almanın Şartları Nelerdir?
Lisans mezunu olanlar ve lisans mezuniyet ortalaması en az 2,5 ile 4 veya 65 ile 100 ise doğrudan bu eğitimler verebilecek üniversitelere başvurarak pedagojik formasyon eğitimi alınabilmektedir. YÖK, hangi üniversitenin “Formasyon Eğitimi Sertifikası” verebileceğini her yıl yaptığı kontroller ile belirlemektedir ve bu durumda formasyon sertifikası eğitimi verecek üniversiteler her yıl değişkenlik göstermektedir.
Pedagojik Formasyon Eğitimindeki Dersler Hangileridir?
- Öğrenme Öğretme Kuram ve Yaklaşımları
- Özel Öğretim Yöntemleri
- Rehberlik
- Sınıf Yönetimi
- Gelişim Psikolojisi
- Ölçme ve Değerlendirme
- Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
- Öğretmenlik Uygulaması
Pedagojik Formasyon Başvuruları Ne Zaman?
Pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan öğretmen adayları atama için başvuru yapabilmektedir. MEB Pedagojik formasyon başvurusu Ekim ayında başlamaktadır.
Kimler Pedagojik Formasyona Başvurabilir?
Yükseköğretim Kurulu tarafından paylaşılan Pedagojik Formasyon Usul ve Esaslarına göre, Üniversitelerin kurumsal kapasitelere bağlı olarak ilgili lisans programlarından mezun olanlar ve senatoda belirlenecek şartları taşıyan adaylar, eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan ve programı açmak için izni verilen üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvurabilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?